Militair Materieel (1905 – 2004)

Vanaf 1905 tot op heden heeft Panhard zich ook bezig gehouden met het ontwerpen en bouwen van voertuigen voor het leger.

Vrachtwagens, artillerietrekkers, mitrailleurwagens en pantserwagens. Altijd in het bewustzijn zoals Paul Panhard eens zei, “Dat het onze zonen zijn die in deze Panhards de strijd zullen ingaan…”

Dit is een AMD 165/175(Automitrailleuse de Découverte) waarvan Panhard er een stuk of 30 heeft gebouwd begin jaren 30. Bedoeld voor gebruik in Noord Afrika. Nog een traditioneel ontwerp, zeg maar een vrachtwagen onderstel met gepantserde opbouw.

 

Dit is een radicaal nieuw ontwerp: de AMD178, in 1935 voor het Franse leger ontworpen: een zelfdragende pantser body met vierwiel aandrijving en een bemanning van 4. Vóór de oorlog zijn er 376 stuks aan het Franse leger geleverd. Deze Panhards hebben in mei 1940 ook in Nederland tegen de Duitsers gevochten. In Zeeland, bij Breda en bij de Moerdijkbruggen. De AMD178 was superieur aan vergelijkbaar Duits materieel en kon, met een beetje geluk, ook een Duitse tank uitschakelen. Zijn snelheid, manoeuvreerbaarheid en hoge vuursnelheid moesten het (te) kleine kaliber kanon compenseren.

 

Een door een Duitse tank uitgeschakelde AMD178…

 

Na de oorlog, al vanaf 1944 nam Panhard de AMD178 opnieuw in productie, maar nu met een andere geschutstoren en een 4HL Dieselmotor. De benaming werd AMD178B. Deze pantserwagen in vooral in Frans Indochina, Vietnam gebruikt.

 

Panhard AM 40 P prototype Op 1 mei 1940(!) bestelde het Franse leger maar liefst 600 exemplaren van de AM 40P (Automitrailleuse Puissante) waarvan Panhard één prototype gebouwd had. Een buitengewoon ontwerp, acht aangedreven wielen, de middelste konden voor gebruik op de weg ingetrokken worden en een bemanning van slechts 2. Door de oorlog kon van productie helaas niets meer komen, het prototype werd naar Noord Afrika geëvacueerd en is daar verdwenen. Hoewel dus een doodgeboren kindje, kreeg deze Panhard toch nakomelingen. Het werd de onderstaande EBR waarvan de middelste wielen op dezelfde wijze konden worden opgetrokken en waarvan de wielen werden aangedreven door een 12 cilinder boxermotor. Het voertuig kon in twee richtingen rijden, daarvoor waren 2 bestuurders nodig, één om vooruit te rijden en één voor de tegenovergestelde richting.

EBR 75 (Engin Blindé de Reconnaissance)

 

In 1970 werd een EBR die van zijn geschutstoren was ontdaan, gebruikt om de kist met daarin het lichaam van Charles De Gaulle naar het kerkhof te brengen. (Foto’s uit Paris Match)

in 2004 kwam een einde aan de productie van militair materieel onder de merknaam Panhard, zie voor details onder de geschiedenis van het merk.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Panhard Automobielclub Nederland